Verneri, kiireiset miehet ja jatkokertomus rakkaustarinasta

Lähiliikenteen aikataulukirja siirtyy kesäkuussa historiaan. Kirjan korvaavat kätevät, taskukokoiset aikataulukortit. Lue muutoksesta lisää täältä. 

Aikataulukirjalle kävi niin kuin monelle muullekin painotuotteelle – verkko syrjäytti kirjasen tiedonhakukanavana. Selvyyden vuoksi muistutettakoon, että kaukoliikenteen aikataulukirja jatkaa edelleen ilmestymistään. (Se ei kuitenkaan mahdu taskuun kuten pienet aikataulukortit.)

Lopun äärellä kuuluu asiaan muistella menneitä. Aikataulukirjoja on painettu 1980-luvun lopulta lähtien. Kirjasten kansikuvissa on kerrottu suuria tarinoita.

Verneri-maskotti

VR:n maskotti 80-luvulla oli nimeltään Verneri.

 

Valtion rautateiden hektinen näkemys 90-luvun alusta.

 

Ympäristökannet

Ympäristöystävällisyys kuului teemoihimme jo 90-luvulla. Uskallan väittää, että edelläkävijyyttä oli ilmassa.

Suurien tarinoiden aika oli 90-luvun puolivälin jälkeen. Kiireiset bisnesmiehet ovat oma lukunsa, samoin romanttinen rakkaustarina, jonka etenemistä voitiin seurata myös aikataulukirjan sisäsivuilla.

Kivimiesten debyytti oli vuonna 2004. Seikkailuja seurattiin kansitaiteessa pitkään.

 

Viimeinen lähiliikenteen aikataulukirja

Viimeisin, muttei vähäisin.

Junaliput kännykässä

Kauan odotettu VR:n mobiilikauppa julkistettiin tänään suurelle yleisölle. Sovellus on ollut jo aiemmin pilottikäytössä VR:n Veturi-asiakasohjelmaan liittyneillä asiakkailla.

Tätä kirjoittaessa uutinen uudesta mobiilikaupasta on saanut aikaiseksi verrattain paljon hyvää pöhinää. Windows Phonen sovelluskaupassa on sovellukselle toista kymmentä arvostelua ja suurimmat valtakunnalliset mediat uutisoivat kaupan avaamisesta. Nähtäväksi jää, milloin 3T-lehden jutun ennustus käy toteen:

"Microsoftin Windows Phone -liiketoiminnanjohtaja Vesa-Matti Paananen uskoo, että VR Mobiili -palvelusta tulee nopeasti liikevaihdossa laskettuna Suomen käytetyin mobiili verkkokauppa."

Maailman ympäri kahdessa kuukaudessa

Ensimmäiset Sm4-malliset junat hankittiin VR:n kalustoon vuonna 1998. Jo teini-ikään ehtineillä junilla liikennöidään tiuhaan: kuukaudessa matkaa kertyy noin 18 000 kilometriä, eli reilussa kahdessa kuukaudessa juna liikkuu maailmanympärysmatkan verran.

Junien matkamittareihin on kertynyt matkaa nyt 2,4 miljoonaa kilometriä, mikä tarkoittaa, että on ensimmäisen ison huollon aika. Niin sanotussa RG-huollossa junat peruskorjataan: kaikki isot osat uusitaan tai niille tehdään täyshuolto.

Matkustajalle näkyvin muutos on junien uusittu sisäilme, jonka toivotaan lisäävän asiakkaiden matkustusmukavuutta. Penkit on verhoiltu vihreäksi ja lattiamatto on uusittu. Verhoista on luovuttu – niiden sijaan ikkunoihin ja lasisiin väliseiniin on tehty tummennukset.

Ensimmäinen huollettu juna palasi liikenteeseen huhtikuun alussa. Hyvinkään konepajalla huolletaan Sm4-junia tasaiseen tahtiin: vuodessa ehditään huoltaa noin viisi. Huoltourakka on valmis kuuden vuoden kuluttua. Kyseinen junatyyppi liikennöi pääosin Helsingistä Riihimäelle, Lahteen, Tampereelle ja Kouvolaan.

Tästä linkistä voit ladata kuvia junien uudesta sisäilmeestä. Kuvat ovat vapaasti lehdistön käytettävissä. Ne on ottanut Kirsi Tuura.

Aurinko paistaa Oulun varikolle

Oulun uuden varikon harjakaisia vietettiin maaliskuussa, ja rakennustyöt etenevät aikataulussa. Varikko otetaan käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Oulun varikkohanke koostuu kolmesta erillisestä rakennuksesta. Suurin yksittäinen rakennus on juna- ja huoltohalli, jonka maksimipituus on 334 metriä ja leveys 77 metriä. Se on samaa suuruusluokkaa kuin paperikonehalli tai lentotukialus. Sen katolle voisi koon puolesta laskeutua lentokoneella.

Oulun varikko ulkoa maaliskuussa 2013

Halli tarjoaa monille junille yösijan. Junat sulavat sisätiloissa, missä ne voidaan huoltaa ja tarvittaessa korjata. Sulatuksen vuoksi vikojen määrä pienenee, mikä vähentää junavuorojen peruutuksia. Tällä kaikella on suuri merkitys junien täsmällisyyden kannalta. Sisätiloissa hoituvat myös junien siivous, vesitykset, catering-toiminnot ja junien peseminen.

Oulun varikko sisältä maaliskuussa 2013

Uusi varikko on samalla junaliikenteen uusi Pohjois-Suomen tukikohta. Jos Helsinki-Oulu –väliä kulkevaan junaan iskee matkalla vika, se voidaan korjata Oulussa ennen paluumatkaa. Aiemmin tämä ei olisi ollut mahdollista, vaan juna olisi kuljetettu takaisin Helsinkiin Ilmalaan korjattavaksi – paitsi, jos kyseessä olisi vanha, niin sanottu sininen kalusto, joka kuljetettaisiin korjattavaksi Turkuun.

1 2