Kivimiehet kesäisellä spa-reissulla

Kivimiehet lähtivät Helsingin päärautatieasemalta kylpylälomalle ja junamatkailemaan kesäksi toukokuun lopulla. Kivimiesten lomakausi päättyy vasta marraskuun aikana, kun kylvetetyt ja kiillotetut kivimiehet palaavat valaisemaan uusilla energiaa säästävillä led-lampuilla Rautatieaseman pääsisäänkäyntiä. Loman ajaksi kivimiesten paikalla on pressut.

 

 

 

Astu Ihmepuutarhan mystiseen maailmaan

Helsingin päärautatieasemalla, parin askeleen päässä junalaitureilta, avautuu läpi kesän kukoistava Ihmepuutarha. Kaupunkipuutarha tarjoaa monia helppoja vinkkejä hyötypuutarhureille.

Inspiroidu mansikoista, raparpereista, ruohosipulista ja muista hyötykasveista. Ihastu kukkaloistosta ja kivimiestoteemeista. Rentoudu linnunlaulusta ja kahvikupillisesta pergolan varjoisalla penkillä. Kurkista kattokruunujen raosta ja bongaa virkatut kukkaset – Ihmepuutarha näyttäytyy jokaiselle matkaajalle omalla tavallaan. Jos tykkäsit käynnistä, niin klikkaa asemalla kosketusscreeniä!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Ihmepuutarha-hankkeen toteuttavat yhteistyössä VR Group, GreenCare, Puutarha Tahvoset Oy sekä Clear Channel. Tutustu myös verkkosivuihin: www.ihmepuutarha.fi.

Kuvat: Kirsi Tuura/Alma360

 

Routatieliikennettä

On olemassa aikataulu ja sitten on todellisuus. Nämä kaksi eivät ole tänä keväänä kohdanneet ainakaan pohjoisen roudan runtelemilla rataosuuksilla. Liikennevirasto, joka omistaa rataverkon ja vastaa sen kunnossapidosta, on asettanut useille rataosuuksille nopeusrajoituksia routavaurioiden vuoksi.

Pendolinolla voi ajaa parhaimmillaan 220 km/h. Routarajoitusten kohdalla vauhtihirmu köröttelee pahimmillaan viittä kymppiä. Junan ikkunasta voi aikansa kuluksi seurata, kuinka radan viereisellä maantiellä autot ajavat ohitse.

Routaa ei välttämättä näe, mutta sen tuntee. Epätasainen kisko tärisyttää junaa ja saa sen heittelehtimään sivulta toiselle. Toisinaan voi nähdä, kuinka kiskot paikoitellen mutkittelevat kuin käärme. Asia korjaantuu vain korjaamalla ja uudistamalla rataa.

Pahimmat routavauriot ja sitä myötä nopeusrajoituksen ovat tällä hetkellä Ylivieskan molemmin puolin. Myös Rovaniemeltä etelään päin tultaessa routa on tehnyt tuhojaan. Nopeusrajoituksia ei poisteta ennen kuin radan vauriot on saatu korjattua. Nykyisten arvioiden mukaan korjaukset kestävät kesäkuulle. Siihen saakka junat siis myöhästelevät pääradalla puolesta tunnista tuntiin, riippuen siis matkan pituudesta.

Miksi aikatauluja ei sitten muuteta vastaamaan nykyistä tilannetta? Routavaurioiden laajuutta ja vaikutuksia on vaikea ennustaa etukäteen. Uusien aikataulujen laajamittainen käyttöönotto on suunniteltava hyvissä ajoin. Valistuneiden arvausten mukaan tämän kevään piti olla roudan suhteen helpompi. Toisin kuitenkin kävi.

Laskimme sen varaan, että on pienempi paha, että junat kulkevat jäljessä aikatauluistaan kuin että myöhennämme aikatauluja turhaan, ja junat etenkin Etelä-Suomessa olisivat syyttä suotta odotelleet asemilla aikataulun mukaista lähtölupaa.

Lisää tietoa roudasta ja sen vaikutuksista rataverkkoon saat Liikennevirastolta.

Katso, missä juna kulkee

Mistä tietää, onko juna aikataulussaan? Kaiva älypuhelimesi esiin, ja lataa oitis luuriisi ilmainen Junat kartalla –sovellus. Se näyttää liikenteessä olevien matkustajajunien kulkutiedot reaaliajassa. Sovelluksesta on tarjolla versiot yleisimmille älypuhelimille.

Tiedot perustustuvat GPS-paikannukseen, ja palvelua voi käyttää myös selaimessa. Palvelusta enemmän kiinnostuneet voivat hyödyntää taustalla olevaa avointa dataa.

Täsmällisyys ei ole projekti

Talvet eivät ole veljiä keskenään. Joulukuussa kovat lumisateet ja pöllyävä lumi vaikeuttivat liikennettä. Maaliskuu oli vielä täysimittainen talvikuukausi, toisin kuin vuonna 2012. Eri vuosien talvikuukausia ei siis ole mielekästä verrata keskenään. Kulunut talvi oli paljon edellisiä pidempi, ja se pisti junakaluston koville.

Nyt uskallan kuitenkin julistaa talven vihdoin päättyneeksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työ junaliikenteen täsmällisyyden parantamiseksi pysähtyisi.

Viime vuosien kokemuksista olemme oppineet sen, että on parempi olla hieman yli- kuin alivarautunut talven tuloon. VR ajaa vuorokaudessa 900 lähiliikenteen, 300 kaukoliikenteen ja 450 tavaraliikenteen junaa. Ne ajavat Suomen päästä päähän, ja matkalle mahtuu monenlaista säätä.

Liikennevirasto on nyt asettanut noin 230 kilometrin matkalle roudasta johtuvia nopeusrajoituksia, jotka luonnollisesti hidastavat junaliikennettä. Vauriot saadaan korjattua viimeistään kesäkuun aikana. Junaliikenteen helpoimmat kuukaudet eivät kuitenkaan ajoitu kesälle, vaan syksyyn, kun kesän ratatyöt on suurilta osin saatu päätökseen.

Täsmällisyystyö on joukko toimia, joilla tavoittelemme täsmällisyyden, tarjonnan määrän, nopeuden ja turvallisuuden tasapainoa. Täsmällisyyden maksimointiin emme tähtää – ei se olisi järkevääkään, sillä emme yleensä voi ennalta vaikuttaa VR:n ulkopuolisiin syihin, kuten rataverkon häiriöihin, säähän tai onnettomuuksiin.

On kuitenkin paljon asioita, joita voimme tehdä. Uusimme kalustoamme ja panostamme kunnossapitoon. Täsmällisyys ei ole projekti. Se on päivittäistä ja pitkäjänteistä työtä, myös kesällä.

1 2