Talvi ei yllätä lumityöryhmää

VR Track kunnostaa vaihteita Helsingin ratapihalla

Helsingin ratapihalla on toistaiseksi varsin vähälumista. Lumentuloa odotellessa keskitytään vaihteiden huoltotöihin. Työn tekee VR Trackin lumityöryhmä, jonka tehtävänä Helsingin ratapihan kunnossapito on.

Työlistalla on vaihteiden rasvausta, lumiurien tekemistä raiteen alla olevaan sepeliin ja vaihteiden lämmittimien testausta ja huoltoa. Vuoron vahvuus on normaalisti neljä henkilöä, ja kolmessa vuorossa työskentelevät lumityöryhmät ovat valmiudessa ympäri vuorokauden marras-huhtikuussa – tai niin kauan, kuin lunta riittää.

Junien pohjasta tippuvat lumet ovat yksi asia, joka haittaa vaihteiden toimintaa. Jos lumipaakut jäävät vaihteen kielten väliin, ei vaihde pysty kääntymään. Talven mittaan raiteille tippuu lunta kuutiokaupalla.

Talven suunnittelu alkaa keväällä

- Tänä vuonna olemme aloittaneet talveen varautumisen jo keväällä, kertoo VR Trackin vastaava työnjohtaja Markus Haapanen. Haapasen mukaan edellisvuosista on otettu opiksi: miehityksen riittävyydestä on huolehdittu ja työnjakoa on selkeytetty.

- Viime talvena suurimmat ongelmat olivat marras-joulukuussa ensimmäisen lumimyrskyn aikaan. Silloin meillä ei ollut tarpeeksi tekijöitä, mutta nyt pitäisi olla. Muutenhan viime talvi sujui varsin mallikkaasti, Haapanen pohtii.

- Meidän väkemme on kokenutta, sitoutunutta ja aktiivista porukkaa.

Tarkkana siellä radalla

Yksi lumityöryhmän jäsenistä toimii aina henkivartijana, ja pitää huolta ryhmän turvallisuudesta. Lumityöryhmä saa jatkuvasti tietoa liikenteenohjauksesta, jossa nähdään, mikä vaihde ei tottele käskyjä. Erityisiä työrakoja ei pyydetä, vaan työt tehdään turvamiehen turvaamana liikenteen rullatessa ympärillä.

Tarkkuutta vaaditaan, sillä ruuhka-aikaan lähtöjä ja tuloja on lähes joka minuutille, ja monimutkaisen vaihteen äärellä voi olla mahdotonta tietää, mille raiteelle lähestyvä juna kääntyy. Talvisin vilkkaan liikenteen lisäksi vaikeusastetta nostavat pimeys, tuuli, lumipyry ja kiire. Tärkeimpien vaihteiden vikaantuminen säteilee koko maan junaliikenteeseen.

Lumiryhmä päivystää kellon ympäri

Kun lumimyräkkä saapuu Helsinkiin, lumityöryhmä ryhtyy toimeen. Sen kunnossapitoalueeseen kuuluu lisäksi Pasila ja Ilmala, joissa kaikissa päivystää oma lumiryhmänsä. Parin päivän varoitusajalla on mahdollista saada myös ulkopuolista lisätyövoimaa, jotta pahimmasta selvitään.

Lunta odotellessa keskistytään vaihteiden kunnossapitoon. Pelkästään Helsingin ja Ilmalan välillä niitä on lähes 400, joten työ ei aivan heti lopu kesken.

Tiesitkö tämän?

  • Rataverkon omistaa Liikennevirasto
  • Liikennevirasto vastaa rataverkon kunnosta ja määrittelee rataverkon kunnossapitovaatimukset
  • Suomen rataverkko on jaettu 12 kunnossapitoalueeseen, joista VR Trackin vastuulla on 8
  • Kaikki kunnossapitoalueet kilpailutetaan viiden vuoden välein

Kuva: VR Group / Laura Oja

Jouluksi kotiin

Tämän vuosisadan lomat on nyt sitten kuitattu. Paluumatka alkoi jo marraskuussa, kun meidät kuljetettiin takaisin asemalle Pasilan vanhoilta veturitalleilta, joissa olimme pestävänä ja puunattavana.

Tänään ympäriltämme riisuttiin pressut, joiden sisällä olemme odotelleet, että jalustan laasti on kuivunut.

Meidät kasattiin jalustojemme päälle osissa: ensin kädet, sitten rinta ja lopuksi pää. Tähän kului kahden viikon arkiyöt. Viikonloppuna huilattiin, sillä aseman edusta on viikonloppuisin niin vilkas, että meidän nostelemisemme ei olisi ollut turvallista.

Jalustamme kasattiin jo aiemmin. Lopuksi saimme käsiimme tuunatut lyhdyt, joiden sisällä valaisee ledit. Ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin tavalliset lamput ja kestävät monikertaisesti pidempään.

Hauskaa joulunodotusta jokaiselle junamatkustajalle ympäri Suomea!

Lataa kuvia Kivimiesten paluusta tästä linkistä. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä. Mainitse kuvaaja: VR Group/Katri Tamminen.

EU tutki: Suomessa tyytyväisiä junamatkustajia

Me suomalaiset olemme tyytyväisiä junamatkustajia. Näin kertoo EU tuoreessa tutkimuksessaan. Tämän eurobarometrin mukaan 79 prosenttia suomalaisista on hyvin tai erittäin tyytyväisiä junien toiminnan tasoon. Kokonaisuutena junaliikenteeseen, asemien palvelut mukaan lukien, tyytyväisiä oli 80 prosenttia vastaajista. Vähiten tyytyväisiä oli Suomenlahden etelärannalla Virossa, 30 % vastaajista.

Vastaajien mukaan matkustajille tiedottaminen junamatkan aikana, ja erityisesti viivästymistapauksissa, on Suomessa varsin toimivaa: 68 prosenttia oli tyytyväisiä tiedottamiseen. Luku on EU-maiden toiseksi paras. Edellä ovat vain britit, joista 70 prosenttia oli tyytyväisiä tiedottamiseen. Tyytymättömimpiä ovat saksalaiset (42 %)  ja ranskalaiset (47 %).

Tyytyväisyys junaliikenteen täsmällisyyteen vaihtelee EU-maissa rajusti. Tyytyväisimpiä ovat irlantilaiset, joiden mielestä täsmällisyyteen hyvin tai erittäin tyytyväisiä on 78 prosenttia. Suomalaisista saman arvion antoi 67 %, jolla Suomi pääsi kahdeksanneksi parhaimmaksi kaikkiaan 27 EU-maasta. Heikoimman arvosanan antoivat puolalaiset, joista tyytyväisiä täsmällisyyteen oli 36 %.

Kyselyyn osallistui kaikkiaan 26 000 EU-kansalaista, Suomesta noin tuhat. Koko 178-sivuinen raportti englanniksi löytyy täältä.

Liikkuva sohva! Katso kuvat!

Viuh vaan. Veitsi leikkaa tarran taustapaperista palasen pois. Hetken päästä lakanan kokoinen tarra roikkuu valkean pohjamaalin saaneen junan ulkoseinässä. Minuutteja myöhemmin loppukin taustapaperista makaa VR:n Hyvinkään konepajan lattialla, ja Harri Räsänen kiinnittää tottunein vedoin sinisävyistä mainostarraa junan kylkeen. Työ käy yllättävän nopeasti.

- Juna on kiitollinen teipattava, sillä valmista pintaa syntyy nopeasti, Räsänen tuumailee työnsä lomassa.

Yksi mainosteippi on kooltaan 125x235 senttimetriä, ja paloja kuluu junan teippaamiseen 84 kappaletta. Yhden junan teippaamiseen menee työparilta reippaalla työtahdilla reilut kaksi päivää.

Vastaremontoitu Sm2-mallinen lähijuna ei ole ensimmäinen juna, jota Räsänen kollegoineen teippaa. Työnäytteitä on nähtävissä Allegro-junien ulkopinnoissa ja jopa lentokoneissa. Henkilöautoja on teipattu lukuisia, kuten myös myymälöitä.

Joulukuussa lähtee koeajolle ja lopulta liikenteeseen ensimmäinen kokonaan mainoksilla teipattu lähijuna. Ensimmäinen rohkea mainostaja on Isku, joka kyselee matkustajilta: Nukuitko hyvin?

Uusi mainosteippaus on värimaailmaltaan rauhallisen sinisävyinen, kauniskin.
Toisessa osassa junaa sänkyjen sijalla on kuvia sohvista.

Junat ovat osa normaalia pääkaupunkiseudun junaliikennettä. Niitä ei ole varattu millekään tietylle yhteysvälille, vaan ne kiertävät osana normaalia kalustokiertoa koko lähiliikenteessä. Todennäköisimmin mainosjunan bongaa aamun tai illan ruuhkaliikenteestä.

Lataa kuvat täältä

Lataa kuvia junan teippauksesta tästä linkistä. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä. Mainitse kuvaaja: Laura Oja / VR Group.

Peruskorjatun junan pohjamaali on valkoinen.

Isku mainostaa sänkyjä ja sohvia.

 

VR kestää kansainvälisen vertailun

Työ junaliikenteen täsmällisyyden ja luotettavuuden parantamiseksi tuottaa tulosta. Monet tutkimukset ja mittaukset kertovat, että junamatkustajien tyytyväisyys on parantunut.

Tuorein mittari on keskeisten toimialojen ja julkisten palveluiden asiakastyytyväisyyttä mittaava EPSI Rating, joka tutki nyt pohjoismaalaisten joukkoliikenneyhtiöiden toimintaa.

Tutkimuksessa selvitettiin junaliikenteen lisäksi tyytyväisyyttä linja-auto-, taksi- ja lentoliikenteeseen.

Junaliikennettä vertailtaessa VR kestää kansainvälisen vertailun. Ruotsin rautatieyhtiö SJ ja Norjan rautatieyhtiö NSB saivat selvästi huonommat arvosanat.

Tutkimuksen mukaan VR pärjää valtiollisista rautatieyhtiöistä ylivoimaisesti parhaiten. VR:n  tyytyväisyysaste  on  korkeampi kuin SJ:llä ja  NSB:llä. Tyytyväisyys VR:ään on parantunut viime vuoteen verrattuna.

Valtiollisilla junayhtiöillä on edelleen haasteita asiakastyytyväisyydessä kaikissa maissa.

Marraskuussa puhelimitse tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 500 suomalaista. Katso 9.12.2013 julkaistut tarkemmat tulokset täältä.

EPSI Ratingin lisäksi VR on menestynyt aiemmin tänä vuonna monissa muissa tutkimuksissa, katso helmikuinen yhteenveto tuloksista.

1 2