Junien kokoajat

”Mitä muita ammatteja teillä sitten on kuin niitä veturinkuljettajia ja konduktöörejä?”

Näin kysyi minulta VR:ltä töitä hakeva nuori keväällä.

Totta. Veturinkuljettajan ja konduktöörin tehtävät ovat VR:n ammateista tunnetuimpia ja näkyvimpiä ja määrällisesti näissä tehtävissä työskentelee meillä iso joukko. Henkilöstöstämme veturinkuljettajia on noin 1 400, konduktöörejä yli 800.

Mutta kyllä, meillä on valtavasti muitakin työtehtäviä, jotka ovat hyvin keskeisessä roolissa rautateiden toimivuuden ja turvallisuuden kannalta.

Ryhdyn tämän kirjoituksen myötä kertomaan kuukausittain lisää näistä kiinnostavista ammateista. Ensimmäisenä vuorossa on ratapihoillamme työskentelevät vaihtotyönjohtajat.

Mitä vaihtotyönjohtajat tekevät?

Vaihtotyönjohtajat työskentelevät ratapihoilla moniosaajina. Tehtäviin kuuluu junien kokoamista eli vaunujen siirtämistä raiteelta toiselle. Veturia ohjataan radio-ohjauksella. Lisäksi oleellinen osa työtä on saapuvien ja lähtevien junien tarkastaminen, vikailmoitusten teko sekä vaunujen vienti- ja nouto muun muassa satamien ja tehtaiden alueilta.

Työ on hyvin vastuullista ja tarkkuutta vaativaa vuorotyötä. Työ tehdään pääosin ulkona ja siinä tarvitaan erittäin hyvää fyysistä kuntoa. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot korostuvat tehtävässä, sillä työ on pitkälti ryhmätyötä. Työn arkeen pääset kiinni parhaiten lukemalla Junablogin aiemman kirjoituksen Täsmällisyys on kellopeliä.

Tiesitkö tämän vaihtotyönjohtajista?

  • Vaihtotyönjohtajia työskentelee ympäri Suomen noin 950
  • Haemme uusia henkilöitä koulutettavaksi ratapihoille vaihtotyönjohtajaksi lähes vuosittain. Ennen työssä aloittamista pitää suorittaa hyväksytysti noin viisi kuukautta kestävä koulutus, jonka toteuttaa Kouvolan seudun ammattiopisto.
  • Lisätietoja vaihtotyönjohtajien hakuprosessista ja tehtävävaatimuksista löytyy Junablogien aiemmasta kirjoituksesta

 

Energiansäästö on monen osatekijän summa

Yhtenä viidestä ympäristölupauksestamme olemme luvanneet parantaa junaliikenteen suoritekohtaista energiankulutusta 20:llä prosentilla vuoden 2020 loppuun mennessä.

Junaliikenteen jo olemassa oleva hyvä energiatehokkuus perustuu pyörän ja kiskon väliseen pieneen vierintävastukseen ja suureen kapasiteettiin kuljettaa matkustajia ja tavaraa.

Kun hyvästä yritetään tehdä vielä parempi, monet tekniset niin kuin operatiivisetkin kehitystoimet ovat tarpeen.

Tarjouksilla junat täyteen  

Sähkövedon osuuden lisääminen on ollut hyvä keino parantaa energiatehokkuutta, ja etenkin tavaraliikenteessä se on edelleen tärkeää. Matkustajaliikenteessä jo yli yhdeksän junaa kymmenestä kulkee sähkövedolla, joten kehityspotentiaali on vähäisempi.

Matkustajaliikenteessä junan täyttöasteen merkitys on suuri, koska junan energiankulutus ei juuri kasva, vaikka matkustajia olisi kyydissä enemmänkin.

Junalippujen hinnoittelulla pyritään tasaamaan eri junien täyttöastetta tarjoamalla hiljaisempiin junavuoroihin edullisempia lippuja. Tarjoushinnoilla ylipäänsä yritetään lisätä junamatkustuksen houkuttelevuutta.  

Tavaraliikenteessä logistisen tehokkuuden parantaminen on keskeistä. Junapainojen kasvattaminen ja isompien tavaraerien kuljettaminen kerralla lisäävät tehokkuutta. Myös vaunujen vaihtotöiden vähentäminen parantaa energiatehokkuutta.

Taloudellisen ajotavan tekniikoita

Kaluston tekniikka luo mahdollisuuksia energiatehokkuuden parantamiseen. Sähköveturin hyötysuhde on oleellisesti dieselveturia parempi. Lisäksi uudemmassa sähkövetokalustossa jarrutusenergia voidaan hyödyntää syöttämällä jarrutuksen yhteydessä syntyvä sähkö takaisin verkkoon.

Rataverkolla ja liikenteenohjauksella on tärkeä merkitys liikenteen sujuvuuden kannalta. Kaikki ylimääräiset hiljennykset ja pysähdykset aiheuttavat merkittävän lisäyksen energiankulutukseen.

Niin kuin tieliikenteessä, myös rautatieliikenteessä kuljettajalla on keskeinen merkitys. Veturinkuljettajille on jo useiden vuosien annettu taloudellisen ajotavan koulutusta.

Tulevien vuosien aikana vetureissa otetaan käyttöön taloudellista ajotapaa tukevaa tekniikkaa, jonka avulla kuljettaja on entistä paremmin tietoinen liikennetilanteesta ja pystyy siten paremmin sopeuttamaan tehonkäytön liikennetilanteen edellyttämälle tasolle.

Lupauksia annettu – lupauksia lunastetaan

Ympäristölupauksemme mukainen 20 %:n parannus on niin suuri, että onnistumisia edellytetään kaikilla edellä esitetyillä osa-alueilla.

Yhdessä voimme tehdä hyvästä vielä paremman.

Uusi vr.fi - selkeää ja mutkatonta!

Kas, onpa reipas otsikko.  Mistäs tässä on oikein kyse…? Ahaa, Veturi-asiakkaan antama arvio uudesta vr.fi-sivustosta. No katsotaanpas, mitä muuta täällä sanotaan…

”Sivujen yleisilme selkeä ja asiat helppo löytää. Paljon miellyttävämpi kuin VR:n aikaisempi versio”

”Tää oli tosi selkeä ja yllättävän helppo käyttää jopa minun joka ei oo mikään tietokone nero”

”Sivusto vaikuttaa selkeämmältä ja pääsee nopeammin esim.  äkkilähtöihin ja tarjouksiin.  Hyvää on myös vinkit tapahtumista eri paikoissa jne.”

No jopas! Selaan palautteita eteenpäin ja hämmästykseni kasvaa, mitä pidemmälle ehdin.

Todella hienot sivut! Aukeavat myös selaimeen nopeasti, ja kun vielä katselin tabletilla niin uskomattoman upea käyttökokemus. 10+”

Ovatkohan nämä asiakkaat nyt ymmärtäneet arvioivansa VeeÄrrää? Ei tämä tällainen ole ollenkaan normaalia. Entäpä seuraava:

”Hei!   Matkahaun sijoitus keskelle etusivua on loistava uudistus. Se lienee kuitenkin sivustonne keskeisin elementti.  Sivuston ulkoasusta kiitos. Se on hyvin selkeä ja latautuu nopeasti.”

Lähes kaksikymmentä vuotta VR:n viestintäosastolla ja luulin nähneeni kaiken, mutta tämä on ennenkuulumatonta: positiivista palautetta sivutolkulla! Sykkeeni alkaa nousta huolestuttaviin lukemiin. Otetaanpa nyt vielä pari, eihän tällainen hehkutus voi olla totta:

”Lyhyen kokeilun jälkeen en huomannut mitään erityistä korjattavaa, koko sivusto vaikutti loogiselta ja toimivalta kokonaisuudelta. Informaatiota on entiseen verrattuna helpompi löytää ja kaikki tarvittavat perustoiminnot löytyvät nyt samalta aloitussivulta suoraan”

”Kokeilin matkan varaamista ja se oli selkeytynyt huomattavasti, aiemmin oli niin hankalaa, että jätin VR:n pois matkavaihtoehdoista, nyt voisikin kokeilla junalla matkustamista pohjoiseen.”

Olen mykistynyt ja vaadin selitystä verkkopalvelutiimiltämme. Saan kuulla, että asiakasohjelma Veturiin kuuluvat ovat osallistuneet koko palvelun suunnitteluprosessiin sekä viimeiset kaksi viikkoa sivujen beta-version testaukseen. Testimahdollisuus  lähetettiin yli 30 000  asiakkaalle, ja palautetta on tullut sadoilta veturilaisilta. Uusista sivuista on kuulemma tykätty todella paljon, ja samalla on saatu erittäin hyviä kehitysehdotuksia, joita viedään eteenpäin. Tänään uusittu palvelu on otettu käyttöön.

”Matkan ostossa kuitenkin voisi olla olematta yhden aikuisen esivalintaa. Matkustajien valinta on muutenkin hieman hankalasti toteutettu.”

Ulkoasu oli hämmentävän erilainen edelliseen. Tarvittavat linkit oli hienosti esillä. Kielivalikko ei erottunut tarpeeksi. Väriasua tulisi muuttaa. Apua -osion kohta ei ehkä tulisi olla sivun alalaidassa”

No niin, sentään vähän kritiikkiäkin. Pulssini alkaa tasaantua. Pakko varmaan testata itsekin: www.vr.fi.

Mm. näitä asioita olemme uudistaneet:

  • uusi navigointi ja entistä tehokkaampi haku
  • kaikkia toimintoja voi käyttää erilaisilla päätelaitteilla
  • ulkoasu on uusittu
  • uutena palveluna hotellivarausmahdollisuus. Junalippujen hankinnan yhteydessä voi kätevästi varata myös hotellin matkalleen.
  • tarjolla uusia etuja, matkavinkkejä, lippu- ja matkapaketteja sekä tarjouksia

Nopeampia Savon-matkoja elokuussa

Junalla matkustaminen pääkaupungin ja Savon välillä nopeutuu elokuussa. Uudet 11.8. voimaan tulevat aikataulut nopeuttavat Helsingin ja Kuopion välistä matka-aikaa jopa puolella tunnilla. Matka-aika nopeutuu monesta syystä: nopeamman kaluston käyttöönotosta, yhden pysähdyksen eli Haukivuoren poisjäännistä, junien kohtaamispaikkojen muutoksista ja ratatöiden vaatimien lisäaikojen poistumisesta aikatauluista Pieksämäen ja Kuopion väliltä.

Eniten nopeutuu suoraksi Pendolino-vuoroksi muuttuva aamuyhteys Kuopiosta Helsinkiin, 30 minuuttia. Vanhan aikataulun mukaan lähtö Kuopiosta on kello 4.10, Pieksämäeltä 5.12 ja Mikkelistä 5.59, vaihto Kouvolassa junaan joka saapuu Helsinkiin 8.48. Elokuun uuden aikataulun mukaan kuopiolaiset voivat nukkua aiempaa pidempään, sillä lähtö on vasta 4.40, Pieksämäeltä 5.32, Mikkelistä 6.12 ja pääkaupunkiin saavutaan uuden suoran yhteyden ansiosta silti 8.48.

Muita esimerkkejä nopeutuvista yhteyksiä 11.8. alkaen:

IC 69 saapumisajat, matka-aika nopeutuu Helsinki-Kuopio –välillä 22 minuuttia

10.8. asti: 11.8. alkaen: 
Helsinki 5.12 5.23 (lähtee)
Kouvola 6.45 6.42
Mikkeli 8.08 8.02
Pieksämäki 8.53 8.42
Kuopio 9.50

9.39

 

IC77 saapumisajat, matka-aika nopeutuu 9 minuuttia

10.8. asti: 11.8. alkaen: 
Helsinki 16.12 16.12 (lähtee)
Kouvola 17.38 17.33
Mikkeli 19.00 18.55
Pieksämäki 19.48 19.36
Kuopio 20.57

20.48

 

IC66 saapumisajat, matka-aika nopeutuu 16 minuuttia

10.8. asti: 11.8. alkaen:
Kuopio 16.02 16.18
Pieksämäki 17.00 17.11
Kouvola 19.22 19.27
Helsinki 20.48 20.48 (saapuu)

 

IC74 saapumisajat, matka-aika nopeutuu 11 minuuttia

10.8. asti: 11.8. alkaen:
Kuopio 8.17 8.28
Pieksämäki 9.21 9.22
Mikkeli 10.07 10.03
Kouvola 11.22 11.27
Helsinki 12.48 12.48 (saapuu)

 

Uudet aikataulut tulevat pian nähtäväksi vr.fi:hin ja verkkokauppaan.

Tavoitteena on nopeuttaa osaa junista vielä edelleen. Pieksämäellä jotkut junat odottavat pisimmillään 16-19 minuuttia muualta tulevia yhteysjunia ja niiden junaa vaihtavia matkustajia. Näitä odotusaikoja pyritään vähentämään tulevia aikatauluja suunniteltaessa.

VeeÄrrää nyt Ärrältä

Kaikilta R-kioskeilta voi nyt ostaa junalippuja. Uudistus tuo junamatkustajille yli 600 uutta lipunostopistettä eri puolilla Suomea. Tämä parantaa junalippujen saatavuutta varsinkin sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole VR:n omaa lipunmyyntiä.

Maailma muuttuu – valtaosa lipuista ostetaan tällä hetkellä itsepalvelukanavista. Me VR:llä haluamme, että junamatkat olisivat mahdollisimman monen ulottuvilla ja matkalle olisi helppo lähteä. Siksi tarjoamme nyt myös uuden kätevän palvelukanavan, jossa junaliput voi ostaa muiden kioskiostosten ohessa.

R-kioskeja on Suomessa lähes joka paikkakunnalla. Uskomme, että junalippujen hankkiminen kioskista helpottaa niitä asiakkaita, joille itsepalvelukanavien käyttö ei ole niin tuttua.

Ärrältä saa siis nyt VR:n yleisimpiä kaukoliikenteen junalippuja sekä lähiliikenteen vyöhykelippuja. Auto- ja makuupaikkaliput voi hankkia jatkossakin VR:n omista kanavista tai varaamalla puhelinpalvelusta ja noutamalla R-kioskilta. VR:n asiakasohjelma Veturiin liittyneet tunnistetaan myös kioskilla asioidessa kun he esittävät Veturi-tunnuksensa.

Junalippuja voi kioskien lisäksi edelleen ostaa useista VR:n tutuista myyntikanavista: asemilta, VR:n verkkokaupasta, VR Mobiilista, puhelinpalvelusta, lippuautomaateilta sekä junasta junahenkilökunnalta.

1 2