Korjausvelan kimppuun

VR Group on valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö, jolla on rautainen kokemus junaliikenteen harjoittamisesta.

Koko liikennesektori elää tällä hetkellä keskellä jatkuvasti kiristyvää kilpailua.

Liikennealan toimijoihin kohdistuu valtavia odotuksia ja paineita monelta suunnalta: teollisuuden rakennemuutos, taloudellinen ja geopoliittinen epävarmuus sekä asiakkaiden ja yhteiskunnan odotukset.

Joudumme VR:llä miettimään monta asiaa uusiksi.

Kiristyvässä kilpailutilanteessa erityisen selväksi tulee se, että junaliikenteessä eri toimijoiden pitää puhaltaa yhteen hiileen: operaattorin pitää ajaa turvallisesti ja täsmällisesti junia ja valtion pitää huolehtia rataverkon hyvästä kunnosta.

Kaiken tämän pitää palvella parhaalla mahdollisella tavalla elinkeinoelämän ja matkustajien tarpeita.

Näistä syistä kiinnostuksemme kohdistuu erityisesti hallituksen liikennepoliittisiin ja omistajaohjausta koskeviin linjauksiin.

Pitkäjänteisyyttä liikennesektorin linjauksiin

Pelkkien hallitusohjelmakirjausten pohjalta on vaikea sanoa, mitä liikennesektorilla tulee tapahtumaan seuraavien neljän vuoden aikana. Kesän aikana laadittava tarkempi toimintasuunnitelma tuo tähän varmasti selvennystä.

Yritykselle tärkeää on se, että linjauksia tehdään pitkäjänteisesti. Pitää olla selkeä visio siitä, minkälaista tulevaisuutta tavoitellaan.

Hallitus on luvannut, että liikenneverkon korjausvelkaa ryhdytään vähentämään. Liikenneväylien korjausvelka on 2,4 miljardia euroa, josta rataverkon korjausvelan osuus on noin puolet.

Luvattu 600 miljoonaa euroa liikenneverkon korjausvelan vähentämiseen on toteutuessaan hyvä alku. Korjausvelan vähentämistä jää tämänkin jälkeen vielä seuraaville hallituksille.

Rataverkon huono kunto haittaa päivittäistä liikennöintiä toimintavarmuuden huonontumisena ja myöhästymisinä.

Ratainvestoinnit palvelevat vientiteollisuutta

 

Junaliikenteen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että olemassa oleva rataverkko pidetään hyvässä kunnossa. Tämän lisäksi tarvitaan myös kehityshankkeita, jotka luovat uutta liikettä yhteiskuntaan.

Kotimaan raskas vientiteollisuus tarvitsee mahdollisimman korkeatasoisen logistiikan turvatakseen kilpailukykynsä.

Akselipainon nosto on yksi tehokas keino, kun haetaan tehokkuutta kuljetuksiin. Kotimaisista asiakkaista akselipainon nostosta hyötyisivät ensisijaisesti metalli- ja metsäteollisuus sekä kemianteollisuus.

Rataosan Iisalmi-Ylivieska-Kontiomäki perusparannus ja sähköistys, Luumäki-Imatran kaksoisraide ja palvelutason parantaminen sekä Kouvola-Kotka/Hamina palvelutason parantaminen palvelisivat elinkeinoelämän tarpeita.

Hallitusohjelma asettaa tavoitteeksi puun käytön lisäämisen 15 milj. kuutiometrillä vuodessa. Tällaisten määrien liikuttaminen edellyttää investointeja muun muassa raakapuuterminaaleihin ja rataverkon sähköistämiseen.

Junaliikenteen hyödyt elinkeinoelämälle tulevat esille juuri suurten kuormien kuljettamisessa.

Yksi on kuitenkin selvää – junaliikenne on myös tulevaisuudessa ympäristöystävällinen ja tehokas tapa kuljettaa tuotteita ja asiakkaita.

Junan VIP-matkustajat ja heidän hilpeä vaununsa

On yksi vaunuosasto ylitse muiden.

Silmien katse hakee vaunua heti, kun juna saapuu raiteelle. Sitä odotetaan innokkaana. Monta kertaa se aiheuttaa hilpeyttä ja ilon tunnetta sinne meneville VIP-matkustajille.

Ja se vaunu on…. lastenvaunu!

 

Meidän VIP-matkustajamme – eli kaikki lapset, jotka matkustavat junilla. Heitä on monen montaa sorttia.

Löytyy ensikertalaisia, konkareita, rentoja, leikkisiä, hilpeitä…

Jotkut jopa syövät siellä karkkia. Olen yrittänyt huomauttaa, että myös konduktöörille pitää ilman muuta tuoda karkkia ;)

 

Lastenvaunussa on paljon tekemistä: on liukumäkeä, lukunurkkaa, linnaketta, junaa…

Ja tietenkin kaikki uudet leikkikaverit, jotka saattavat tulla matkan varrelta kyytiin. Missä muualla voikaan tavata leikkikavereita pitkin Suomea?

 

Jopa kaikista tärkeimmällä VIP-matkustajalla pitää olla lippu, koska eihän kukaan nyt ilman lippua junassa voi kulkea.

VIP-matkustajille meillä on ihan omat lastenliput. Nämä liput ovat siis vain ja ainoastaan meidän VIP-matkustajillemme – eivät aikuisille, eivät missään tapauksessa.

 

Varsikin näin kesällä perheet matkustavat ja tekevät lomaretkiä. He suuntaavat mummon ja vaarin luokse, tai ehkä Ähtäriin katselemaan karhuja tai Korkeasaareen eksoottisia tiikereitä ja leijonia.

Niin monta kertaa näihin paikkoihin matkustetaan mukavasti junalla.

Ja me toivommekin, että meidän VIP-matkustajmme – ja heidän perheensä – viihtyvät hilpeässä leikkijunassamme!

 

Oletko lähdössä lasten kanssa matkaan? Lisätietoja perhematkustamisesta löydät VR:n verkkosivuilta

Lue myös leikkivaunujen historiasta kertova aiempi Junablogi-postaus

Häiriötiedotus haltuun

Saimme tänään 15.6. käyttöömme uuden tiedotuskanavan VR-konsernin operaatiokeskuksessa.

Vastuu junaliikenteen häiriötilanteissa tiedottamisesta VR:n sosiaalisen median kautta siirtyi Riihimäellä sijaitsevasta asiakaspalvelukeskuksesta operaatiokeskuksen liikennetiedottajille.

Liikennetiedottajat informoivat asiakkaita junaliikenteen poikkeuksista sosiaalisessa mediassa joka päivä klo 7–22. Asiakkaiden kysymyksiin vastaavat jatkossakin asiakaspalvelukeskuksen palveluneuvojat.

Uudistus on merkittävä askel kohti nopeampaa häiriöviestintää.

Operaatiokeskus hoitaa häiriötilanteet

VR-konsernin operaatiokeskus on paikka, johon tieto häiriöstä useimmiten ensimmäisenä tulee. Operaatiokeskus huolehtii häiriötilanteiden hoidosta junakaluston ja -henkilökunnan osalta.

Liikennetiedottajat analysoivat yhdessä kuljetuspäällikön kanssa häiriötilannetta ja arvioivat sen laajuuden. Näin ollen voimme tuoda suorat vaikutukset entistä nopeammin asiakkaiden tietoon.

Twitterin ja Facebookin lisäksi operaatiokeskuksen julkaisemia liikennetiedotteita voi lukea Ylen teksti-TV:n sivulta 431.

Liikennetiedotteet näkyvät myös VR:n verkkosivujen uudistuneessa Liikennetilanne-osiossa. Junien kulkua voi myös seurata reaaliaikaisesti Junat kartalla -palvelun avulla.

Kuva: VR Group / Janne Mikkilä

Pieni hiilijalanjälki – suuri vaikutus

Pienistä pisaroista syntyy puroja, joista lopulta kasvaa iso joki.

Myös yksittäisistä hiilijalanjäljistä kasvaa suuri jälki. Jäljen lopulliseen kokoon voimme vaikuttaa omilla teoillamme.

Mitä pienempi oma hiilijalanjälkemme on, sitä suurempi vaikutus sillä on ilmastonmuutoksen hillinnässä.

VR Group yrityksenä tavoittelee pientä hiilijalanjälkeä.

Yhtiö on antanut ympäristölupauksia, joista kaksi on kohdistettu ilmastonmuutoksen hillintään – tavoitteena on parantaa junaliikenteen energiatehokkuutta 20 prosenttia ja nostaa uusiutuvan energian osuus koko konsernissa yli 60 prosenttiin.

Tavoitteiden toteuttaminen edellyttää tekoja, ja VR Group on jo vuodesta 2008 lähtien käyttänyt uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä eli vesivoimaa.

Energiatehokkuudessakin on päästy eteenpäin, ja uusia keinoja suunnitellaan ja otetaan käyttöön jatkuvasti.

Eturintamassa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

VR Group on liittynyt Climate Leadership Council -yhdistykseen, jonka keskeisenä tehtävänä on omalla esimerkillään kannustaa yrityksiä ja organisaatioita siirtymään kohti hiilineutraalia ja luonnonvaroja kestävästi hyödyntävää toimintatapaa.

CLC-yhdistys edistää myös parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tunnetuksi tekemistä ja siirtämistä Suomeen.

Etenkin liikennesektorilla hiilineutraalisuus on suuri haaste, koska sen toiminta on tähän asti lähes täysin perustunut fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Raideliikenne poikkeaa muista liikennemuodoista, ja uusiutuvan energian käyttö on jo laajamittaista. VR Group on rautatieyhtiöistä edelläkävijöiden joukossa uusiutuvan energian hyödyntämisessä.

Rautatieliikenteessä on kehitteillä energiatehokkuuden hallintajärjestelmä, joka koskee liikenteensuunnittelua ja ajamista. Se tulee kokonaisuutena olemaan yksi kehittyneimmistä rautatiesektorilla.

Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tehtävääkin. On hyvä jatkaa eteenpäin, kun tahtotila ja suunta ovat selvillä.

Pystit parhaille ideoille

VR-konsernin Vuoden parhaat -ideagaalassa oli tänä vuonna ennätykselliset 120 osallistujaa. Neljännen kerran järjestetyn ideagaalan kolme päätarkoitusta ovat:

1. Parhaista ideoista ja aktiivisuudesta palkitseminen
Voittajat saivat rahapalkinnot ja Kivimies-pystit. Myös kutsu ideagaalaan on osa palkitsemista.

2. PR/Markkinointitilaisuus
Tulokset tiivistettynä johdolle ja muille ideatoiminnan vastuuhenkilöille.

3. Verkostoituminen
Ideat kehiin -sivuston osallistujat tutustuvat ja näkevät toisensa ”livenä”, eivät pelkästään sivustolla virtuaaliympäristössä.

Uudistunut ideagaala innosti osallistujia

Tänä vuonna kuukauden ideoista tehdyt esittelyvideot valloittivat ja liikuttivat yleisöä ideagaalassa.

Oma henkilökuntamme kuvasi ja tuotti 48 videota eri työpaikoilla ympäri Suomea. Mainostoimisto koosti massiivisesta materiaalista tiivistetyt esittelyt ideoiden meille tuomista hyödyistä.

Uskon, että videot kertovat tehokkaasti, millaisia ideoita kaivataan ja kuinka kyseenalaistamalla totuttuja toimintatapoja saadaan tehtyä asioita fiksummalla tavalla.

Tavoitteenamme on tehdä ideagaalasta sydämellinen ja lämmin. Tilaisuus, jonne haluaa tulla aina uudelleen.

 

Ideagaala viestii kulttuurimuutoksesta

Tilaisuuden avasi tuttuun tapaan toimitusjohtaja Mikael Aro. Hän otti puheessaan esille kulttuurimuutoksen tärkeyden. Emme pärjää kilpailussa pelkästään säästämällä, vaan meidän pitää saada aikaan kasvua tekemällä asioita toisin.

Meidän pitää oppia tekemään asioita uudella ja erilaisella tavalla: ottamaan hallitusti riskejä, uudistumaan ja oppimaan virheistämme. Energisoivassa ympäristössä innostumme asioiden tutkimisesta ja kokeilemisesta.

Puhujavieraaksi pyydetty Aalto-yliopiston yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki puhui kokeilukulttuurista, jossa tavoitellaan mahdollisimman nopeita ja edullisia kokeiluja.

Tuulenmäki painotti, että vasta kokeilemalla päästään konkreettisesti näkemään, mikä idean toteutustapa on paras. Kokeilukulttuurin merkitystä havainnollistaa myös Sitran video.

Olemme VR:llä kulttuurinmuutoksessa jo hyvässä vauhdissa. Tuloksia on jo nähtävissä – kuten ideagaalassa koimme.

1