VR tähtää junamatkustuksen kasvuun

VR on kertonut isoja uutisia toiminnan tehostamisesta monin tavoin. Muutoksia suunnitellaan junalippujen myyntiin, junavuoroihin, junakalustoon ja palveluihin. Yhtiö käynnistää syyskuussa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on 2 800 työntekijää. On mahdollista, että useat sadat työntekijät voivat menettää nykyisen työpaikkansa.

Miksi VR tekee näin? Siksi, että junalipun hintaa pitää laskea. Joukkoliikenteen lippujen hinnat ovat muuttuneet pysyvästi. Matkaan pääsee viitosella, kympillä, parillakympillä. VR:n hintojen pitää olla kilpailukykyisiä. Kaikki lipun hintaan vaikuttavat asiat käydään läpi. Haemme niin tehokasta tapaa toimia, että matkustaja näkee muutoksen junalipun hinnassa.

Juna koetaan hyväksi tavaksi matkustaa. Se on nopea, turvallinen ja ympäristöystävällinen. Junassa voi levätä, tehdä työtä tai iloita matkasta ystävien seurassa. Matkustajat ovat kertoneet selkeästi, että junalla halutaan matkustaa, kun hinta on kohdallaan. Kesällä junat täyttyivät tarjouslipuilla matkustavista. Näitä tarjouksia tulee jatkossakin lisää, mutta se ei riitä. Hintatason pitää laskea pysyvästi, ei vain tarjouskampanjoissa.

Juna on oikea joukkoliikenteen muoto siellä, missä on joukkoja – paljon matkustajia. Junassa on satoja, parhaimmillaan tuhat istumapaikkaa. Nyt puolessa junista vain 20 prosenttia istumapaikoista on käytössä. Hintoja alentamalla ja matkustajia lisää houkuttelemalla junat eivät kulje näin tyhjinä. Lisäksi vaiheittain suunnitellaan junareittejä sekä junien vaunumääriä uusiksi, jotta kalliin kaluston käyttö tehostuu.

VR:n työntekijöille muutos on iso, osalle raskaskin. Nyt ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta vähemmän vastauksia. Koska kyse on mittavasta asiasta, yhteistoimintaneuvotteluille on varattu runsaasti aikaa alkaen syyskuun puolivälistä. Neuvottelujen edetessä kysymyksiin löytyy vastauksia. Raskaan muutosviestin keskelläkin henkilöstön viesti on kuitenkin selvä – työtä tehdään asiakkaan ja junamatkustajan parhaaksi, myös muutoksen keskellä. Yhteinen tavoite on kasvattaa junamatkustamista.

Kiitos junakesästä

Kesä toi matkustajat juniin. Oli ilo nähdä, että niin moni suomalainen valitsi junan matkustaakseen lomalle, sukulaisiin, kulttuurimatkalle, minne vain.

Kesän miljoona tarjouslippua mahdollistivat huippuedullisen tavan matkustaa - kiitos kaikille junamatkustajille tarttumisesta tähän mahdollisuuteen!

Kun hinta on kohdallaan, matkanteon välineeksi valitaan juna. Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä kesän matkustajamäärät kasvoivat peräti 40%.

Mukavuus, turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja nopeus ovat tutkitusti erinomaisia syitä matkustaa junalla – kunhan hinta on kohdallaan. Niinpä jatkamme erilaisten kampanjahintojen tarjoamista – samalla kun suunnittelemme pysyvämpää hintojen muutosta.

Edullisten lippujen lisäksi kesäjunat tarjosivat toisenlaisiakin yllätyksiä. Näytimme, että junassa kaikki on mahdollista, kuten baletti, elävä musiikki, huippukokki, jäätelötarjoilu tai Risto Räppääjä. Saimme myös roppakaupalla hyviä ideoita, miten junamatkoja voidaan piristää pienillä yllätyksillä. Kiitos myös näistä huippuhyvistä vinkeistä.

Juna tarjoaa joukkoliikenteessä ainutlaatuisia palveluja matkustajalle. Mahdollisuus ruokailla, nukkua, leikkiä tai matkata lemmikin kanssa tekevät matkasta mukavamman. Pelkästään jaloittelumahdollisuuttakin moni arvostaa.

Kesän kääntyessä syksyyn matka jatkuu – juuri nyt junaan houkuttelee matka-ajan hyödyntäminen arjessa – työskennellen, opiskellen tai vaikkapa kokoustaen.

Tavoitteemme on tehdä yhdessä junamatkustaminen asiakkaillemme entistäkin mukavammaksi ja houkuttelevammaksi kaikkina vuodenaikoina.

1