VR:n vuodevaatteita humanitaariseen työhön

VR lahjoittaa käytöstä poistettuja vuodevaatteita SPR:lle humanitaariseen työhön.
 
Valkoisissa vuodevaatteissa on aikoinaan nukuttu junissa ja lepohuoneissa. Ne ovat ehjiä ja pestyjä.
 
Viisi lavallista vuodevaatteita odotti maanantaina noutoa Helsingin varikolla.


 
VR:n kanssa yhteistyötä tehnyt Posti toimitti lavat SPR:lle, ja SOL auttoi lähetystoiminnoissa.
 
Laatikoihin pakatuilla tyynyliinoilla, pussilakanoilla ja lakanoilla voi pedata pedit noin 800 hengelle.  

Kuvat: Hannu Purola

Tehdään fiksuja valintoja liikenteessä

Euroopan liikkujan viikko 16–22.9 kannustaa kiinnittämään huomiota omiin arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Vuonna 2015 teemana ovat erilaiset kulkumuodot eri matkoilla.

Liikkujan viikko päättyy Auton vapaapäivään 22. syyskuuta. Joukkoliikenne on ympäristöystävällinen ja hyvä vaihtoehto oman auton käytölle. Kun valitsee joukkoliikenteen oman auton sijaan, säästyy käytännössä koko oman auton kulutuksen verran energiaa.

Lyhyet matkat lihasvoimalla

Joukkoliikenteen käytön yhteydessä saa oivallisesti hyötyliikuntaa, kun kävelee tai pyöräilee pysäkille tai asemalle. Tutkijoiden mukaan 25 minuutin päivittäinen kävely voi lisätä jopa 7 vuotta elinikää.

Juna on viisas valinta

VR on jo useiden vuosikymmenien ajan tarjonnut sähkön käyttöön perustuvia joukkoliikennepalveluja. Kun sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla, ei siitä aiheudu ilmastonmuutokseen vaikuttavia kasvihuonekaasupäästöjä. Myös ilmanlaatua heikentäviä ja terveyttä vaarantavia pakokaasupäästöjä ei synny. Lue lisää junaliikenteen ympäristöystävällisyydestä

VR on jälleen mukana Liikkujan viikolla. Lähiliikenteen vyöhykelipun voi ostaa 16.–22. syyskuuta tarjoushinnalla VR Mobiilista. Menopaluun saa menon hinnalla. Tutustu tarjoukseen tarkemmin.   

Tehdään viisaita valintoja!

Kuvat: Motiva / Liikkujan viikko

Seuraamme tiiviisti yöjunien tilannetta

VR:n yöjunissa on matkustanut syyskuun alkupuolelta lähtien turvapaikanhakijoita, jotka saapuvat Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen ja sieltä eteenpäin kohti etelää. Tilanne on poikkeuksellinen Suomen lähihistoriassa. Junahenkilökunta ansaitsee erityiskiitoksen, se on toiminut uudessa ja yllättävässä tilanteessa ammattitaitoisesti ja hyvin. 

Junassa jokaisella asiakkaalla pitää olla voimassa oleva matkalippu. Turvapaikanhakijoilla on ollut joko etukäteen ostetut liput tai he ovat hankkineet lippunsa junan konduktööriltä. On selvää, että kymmenien samalta asemalta kyytiin tulevien palveleminen on iso urakka.

Jos matkustajalla ei ole lippua tai rahaa sen ostoon, hänet poistetaan junan kyydistä soveltuvalla asemalla, yhteistyössä viranomaisten kanssa. Junahenkilökunta huomioi aina olosuhteet ja käyttää tapauskohtaista harkintaa, oli kyseessä kotimainen tai ulkomainen matkustaja. 

Jokaisessa yöjunassa on matkustanut kymmeniä turvapaikanhakijoita, ja määrä on ollut lisääntymään päin. Tämänhetkinen tilanne on, että yöjunissa kulkee noin satakunta turvapaikanhakijaa päivittäin. Kaikki halukkaat ovat kuitenkin päässeet kyytiin.

Seuraamme tilannetta ja pidämme yhteyttä viranomaisiin. Kaikille asiakkaille halutaan taata turvallinen ja rauhallinen matkanteko.

Lue edellinen aiheeseen liittyvä Junablogin postaus

Kunnossapidon auttava puhelin

Junakaluston hyvin suunniteltu ja tehokas kunnossapito on yksi täsmällisen junaliikenteen avaintekijöistä. 

Ennalta suunniteltuja huoltoja tehdään myös muualla kuin kunnossapitovarikoilla, koska esimerkiksi kiskobussien liikennöintireitit sijaitsevat aika kaukana varikoilta. Ei myöskään ole tarkoituksenmukaista siirtää tyhjää kalustoa vain pienen huollon takia pitkiä matkoja.

VR-konsernin operaatiokeskuksessa toimii kunnossapidon ohjauspiste, joka vastaa näiden kenttähuoltojen onnistumisesta yhdessä kaukoliikenteen kalustonohjauksen kanssa. 

Kunnossapidon ohjaaja vastaa lisäksi vikaantuneen kaluston tehokkaasta ohjauksesta lähimmälle kunnossapitopaikalle, oli kyseessä sitten matkustajavaunu, tavaravaunu tai veturi.

Tukea tilanteessa kuin tilanteessa  

Kunnossapidon ohjauksessa työskentevät ovat asiantuntijoita, joita konsultoidaan kalustoasioissa niin operaatiokeskuksen sisällä kuin myös junista käsin. 

Konduktöörit saavat teknistä apua vaunuston vikatilanteisiin silloin, kun tulee vastaan vähän harvinaisempi ongelma, jota ei heti itse pysty ratkaisemaan. 

Myös veturinkuljettajille löytyy operaatiokeskuksesta vastaava ”auttava puhelin” veturien vikatilanteisiin, jolloin avun saa paljon nopeammin kuin vaikkapa ohjekirjasta selaamalla.

Entistä ehompana raiteille 

Junakaluston kunnossapito sisältää myös yhteistyötä Liikenneviraston kanssa. Liikenneviraston tekninen valvomo tarkkailee erilaisin rataverkolta löytyvien automaattisin tunnistinlaittein kaluston kuntoa ja välittää tiedot operaatiokeskukseen. 

Näiden tietojen pohjalta meillä VR-konsernissa ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin kaluston ohjaamiseksi huoltoon, jotta se olisi pian taas rataverkolla entistäkin ehompana kuljettamassa matkustajia ja rahtia.

VR toivottaa kaikki matkustajat tervetulleiksi junaan

VR:n yöjunissa on matkustanut pohjoisen kautta tulleita turvapaikanhakijoita. Kohtelemme kaikkia asiakkaitamme tasa-arvoisesti, ja myös turvapaikanhakijat ovat tervetulleita junaan.

Turvapaikanhakijoilla on ollut asianmukaiset matkaliput, tai he ovat ostaneet lippunsa junasta konduktööriltä. 

Makuuhyttiin ja vuodepaikalle pääsee etukäteen ostetulla lipulla. Makuuvaunupaikkoja myydään myös junassa matkan aikana kaikille halukkaille, jos vain tilaa riittää. 

Hyttien ovet ovat lukossa junan lähtiessä, ja avainkortin saa konduktööriltä. Näin matkustajat eivät erehdyksessä mene muille matkustajille myydyille paikoille.

Jos matkustajalla ei ole lippua tai rahaa sen ostoon, junahenkilökunta käyttää tapauskohtaista harkintaa ja huomioi hädänalaisten olosuhteet.    

Seuraamme tilanteen kehittymistä ja pidämme yhteyttä viranomaisiin, kuten Maahanmuuttovirastoon. 

Joka tapauksessa on selvää, että juna on jokaista varten – matkustajan taustaan tai matkan tarkoitukseen katsomatta. 

1 2