Päärautatieasema uudistuu

VR Group muuttaa  –

päärautatieasema kehittyy

VR Group myy Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan pääkonttorinsa kotimaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille, joka remontoi tiloihin Scandic Hotelsin käyttöön tulevan hotellin.

Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyinen pääkonttoriosa valmistui vuonna 1909. Koko elinkaaren ajan tilat ovat mukautuneet kunkin ajankohdan tarpeisiin. Tulevat muutokset ovat osa tätä pitkää historiaa. Muutostöiden suunnittelussa on tehty tiivistä ja hyvää yhteistyötä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa. Tilat vapautuvat VR:n käytöstä, kun yhtiö siirtää pääkonttorin toiminnot Yleisradion Isoon Pajaan keväällä 2018.

VR Groupille oli tärkeää löytää ratkaisu, joka täydentää ja tukee kehittyvää asema-alueen kokonaisuutta. Keskeinen tavoite oli myös, että uusi omistaja ja tuleva käyttäjä osaavat arvostaa rakennuksen historiaa ja tuntevat vastuunsa kohteesta tulevaisuudessa. Scandic Hotels avaa tiloihin noin 500 huoneen hotellin vuonna 2020, mikä täydentää upeasti Helsingin hotellitarjontaa ja vastaa työ- ja vapaa-ajan matkustamisen kasvuun.

Päärautatieaseman palvelut vastaamaan tulevaisuuden tarpeita

Helsingin päärautatieasema säilyy edelleen VR:n omistuksessa, ja sitä kehitetään lähivuosina vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin päärautatieasema on yksi Suomen tunnetuimmista ja pidetyimmistä rakennuksista. Rautatieaseman länsisiivessä on kaupallista tilaa, esimerkiksi kuntosali ja kahviloita. Asemahallin kautta matkustajat kulkevat juniin ja sen yhteydessä ovat myös aseman näkyvimmät symbolit kellotorni ja Lyhdynkantaja-patsaat eli Kivimiehet. Päärautatieasema on ollut Helsingin parhaalla paikalla yli 150 vuotta ja muutoksia on aina tapahtunut. Noin 100 vuotta sitten purettiin vanha asema ja nykyinen rakennettiin. Tavaraliikenne on antanut tilaa Musiikkitalolle, Kansalaistorille ja Keskustakirjastolle.