Det förnyade Tolstoi-tåget kör över natten till Moskva

12.06.2014 11:40 Pressmeddelanden

I fortsättningen är det ännu bekvämare att resa till Moskva. I början av juni får Tolstoi-tåget nya och bättre utrustade sovvagnar. Också restaurangvagnarna byts ut till nya. I år firas 60-årsjubileum  nattågförbindelsen mellan Helsingfors och Moskva till ära.

Tolstoi-tåget åker dagligen mellan Helsingfors och Moskva, från centrum till centrum.  Det ryska nattåget har en särskild, nostalgisk atmosfär. Tolstoi-tåget är känt för god mat och personlig service.

I början av juni ersätts sovvagnarna i 1 och 2 klass med nya. Passagerarna kan exempelvis sova i bredare sängar, reglera luftkonditioneringen i den egna hytten och använda eluttagen för att ladda sina elektriska. De från Siemens beställda nya sovvagnarna tillverkas på Tveris vagnverkstad i Ryssland.

I tågen tas samtidigt i bruk nya, trivsamma restaurangvagnar. Utrymmena är modernare än tidigare. I de vackert dekorerade restaurangvagnarna kan man fortsättningsvis njuta av på plats och ställe tillredd mat som serveras till borden på porslinstallrikar.

Resandet till Moskva ska nå nya höjder

VR och Rysslands järnvägsbolag RZD ansvarar tillsammans för Tolstoi-trafiken. Tågen ägs av den ryska trafikanten FPK. VR ansvarar för tidtabellerna, loken och dagligt underhåll i Finland. I varje tåg arbetar inom Finlands gränser också en av VR:s konduktörer.

- Allegro-tåget mellan S:t Petersburg och Helsingfors har blivit mycket populärt. Vi vill att också Moskva-trafiken ska nå nya höjder. De förnyade vagnarna förbättrar reskomforten i Tolstoi ytterligare, konstaterar VR:s divisionsdirektör Antti Tiitola.

I Finland kan man köpa biljetter till Tolstoi-tåget i webbshopen på vr.fi, via VR Kundservice, på stationerna och via VR:s företags- och gruppförsäljning. I biljettautomaten kan man hämta en i förväg köpt biljett. Biljetter kan också köpas i resebyråer som samarbetar med VR.

Ett jubileumsår pågår för tågtrafiken mellan Helsingfors och Moskva. Nattågen började åka direkt från Helsingfors till Moskva år 1954. Tågförbindelsen, som år 1982 fick namnet Tolstoi, fyller alltså i år 60 år.

Related to: Matkustajaliikenne

Nyhetsarkiv